Friday, February 5, 2010

sayang sejati

satu harri d sekolah,seorg murid bertanya kepada guru..

pelajar : cikgu macammne kte nak plih orang yang paling kte sayang..camne ksh syang 2 nak berkekalan?

cikgu : kamu ikut ape yg saye suruh k.kamu p ke padang.kamu berjalan atas rumput tanpa menoleh ke belakang..pilih rumput paling cantik n bawa ke kelas..
bila murid tersebut pulang ke kelas tak ada sehelai rumput di tangan nya.Cik gu bertanya kenapa tak ada rumput yang di pilih?

Pelajar ; Tadi masa saya berjalan saya carilah rumput yang paling cantik.Memang ada banyak yang cantik.Tapi cikgu kata petik yang paling cantik.Maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi.Tapi sampai di hujung padang say tak jumpa pun yang paling cantik.Mungkinn.. ada di antara yang di nelakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi dah cikgu cakap jangan toleh ke belakang semula,jadi tak adalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Itulah jawapannya.Maknanya bila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang janganlah kita mencari lagi yang lebih baik.Kita patut hargai orang yang berada dengan kita sebaik nya.Dan jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku akan tetap berlaku......

No comments:

Post a Comment